v 31



Vecka 31


Din graviditet startade Tors 3 sep 2009.
Din menscykel är ca 36 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 17 sep 2009 (ägglossningen).

image

Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 9 jun 2010
Du har 69 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 31: 1 apr - 7 apr 2010

Ditt barn:

Ont om plats.
"Det är ganska trångt här inne." Ditt barn kommer att verka vara mindre aktivt allt eftersom veckorna går. Färre rörelser betyder att det går åt rätt håll. Bebisens rörelser blir helt enkelt mer regelbundna, och dessutom finns det inte längre så mycket utrymme i livmodern som det fanns för några veckor sedan.


Vikt och längd.
Din bebis är ungefär 28 cm från hjässan till rumpan (43 cm i utsträckt tillstånd) och väger cirka 1,5 kg. Den har legat i fosterställning, med benen uppdragna, i några veckor vid det här laget. Bebisen har fortfarande en bra bit kvar att växa – den kommer att öka ungefär ett kilo till i vikt den här månaden. Och om nio veckor är den redo att träffa dig för första gången!


Din graviditet:

Andfåddhet.
Förnågra månader sedan kanske du började känna dig andfådd, och nu har du förmodligen ännu svårare att få tillräckligt med luft. Det beror på att din växande livmoder trycker upp mellangärdet mot lungorna. Om barnet ligger lågt kan du känna dig lyckligt lottad – om barnet ligger högt är det ännu svårare att andas. Om du märker att du flåsar och stånkar mycket, varva ner och ta några djupa andetag (så djupa som möjligt). Mot slutet av graviditeten (omkring vecka 37 eller 38) kan det kännas bättre när bebisen sjunker ner i bäckenet och trycket på mellangärdet och lungorna därmed lättar.

För tidiga värkar eller förvärkar? Du har säkert letat efter tecken på för tidiga värkar i flera månader. Nu när det börjar närma sig slutet på graviditeten kan det hända att din kropp börjar öva inför förlossningen. Dessa övningssammandragningar kallas förvärkar. De skiljer sig från för tidiga värkar och är inget att oroa sig för. Hur känner man skillnaden? Om sammandragningarna är oregelbundna och försvinner när du ändrar ställning eller går omkring är det förmodligen förvärkar.

Så säger experterna. Det är inte bara mammorna som oroar sig för graviditeten och går igenom förändringar. Det gör papporna också. "Forskarna säger att upp till 60 procent av männen upplever någon typ av kroppsliga symtom när deras partner är gravida", säger Lawrence Kutner. "Dessa förändringar beror troligen på att männen också vill ta del av graviditeten, som trots allt kommer att förändra deras liv." Klicka här för att läsa mer av om vad Dr. Kutner säger om hur man handskas med de fysiska och psykiska förändringarna när man ska bli pappa. 
              




image

Vikt: +7,4kg

Bilder kommer imorgon.
=)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0